T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KAHRAMANMARAŞ / ONİKİŞUBAT - Hasan ve Zehra Tıraş Vakfı Ortaokulu

HACIAĞALAR MAHALLESİ (KÖYÜ)

1 – COĞRAFİ KONUM ve ÖZELLİKLER

 

            Hacıağalar İlkokulu’nun yer aldığı Hacıağalar Köyü, Kahramanmaraş il merkezinin güneybatısında ve il merkezine 17 km uzaklıktadır. Batısında Önsen Kasabası, güneydoğusunda Selimiye Köyü ve güneybatısında da Dadağlı Köyü yer alır. Önsen Kasabası Yeşilyurt Mahallesi ile mesafesi 700 m’dir.

           

            Köy doğusunda yer alan ova ile batısında yer alan tepelikler arasına yerleşmiş ve konutların çoğunluğu tepenin eteklerine inşa edilmiştir. Yerleşim yeri içerisinde aktif akarsu ya da su kaynağı bulunmamakla beraber, dönemsel yağışlarla beslenen dereler mevcuttur. Köyün doğu ve güneydoğusu boyunca Deliçay uzanmaktadır.

 

İKLİM

            İklim özellikleri bakımından Kahramanmaraş’a uyumlu olan köyde Akdeniz İklimi hakim durumdadır. Ancak batı konumlu tepelerin neden olduğu hava akımları ve yine tepeleri kaplayan ormanlıkların beslediği lokal yağmurlar nedeniyle kısmen daha yağışlı bir iklime sahiptir. Hakim rüzgar yönü kuzeybatı olup, rüzgar genellikle hafif ya da orta şiddette esmektedir. Doğu – güneydoğu yönündeki geniş ova nedeniyle rüzgarın şiddeti kırılmaktadır.

 

BİTKİ ÖRTÜSÜ

            Köyün batısını tamamen kaplayan ve Çimen Dağı’nın uzantısı olan tepeler tamamen Kızıl Çam (Pinus brutia) ve Fıstık Çamı (Pinus pinea) ormanlıklarıyla örtülüdür. Bunun yanında yine batı yamaçlarda yer yer maki bitki örtüsünün karakteristik bitkilerinden Meşe (Quercus sp.), Ardıç (Juniperus sp.) ve yer yer bodur çalılardan oluşan bitki grupları görülmektedir. Yerleşim yeri içerisinde ise kültür bitkileri yoğun olarak bulunmaktadır. Evlerin bahçelerinde bol miktarda portakal ve turunçgil ile incir, dut ve zeytin ağaçları mevcuttur.

 

NÜFUS ve EKONOMİ

            Köy 2010 yılı verilerine göre 115 hane ve 830 nüfusludur. Nüfusun cinsiyete göre dağılımı dengelidir. Eğitim düzeyi ise oldukça düşüktür. Erkelerin yaklaşık %75’i okur yazar olup okur yazarların ise yaklaşım %80’i ilköğretim / ilkokul mezunudur. Kadınlarda ise okur – yazarlık oranı %60 düzeyinde olup, okur – yazarların neredeyse tamamı ilköğretim / ilkokul mezundur.

 

Köy halkının temel ekonomik faaliyeti şehre yakın olması nedeniyle işçiliktir. Köy erkekleri genel olarak il merkezindeki fabrikalarda ya da sanayi sitesindeki işletmelerde çalışmaktadır. Bunun yanında köyde aktif olarak faaliyet gösteren iki adet ceviz oyma atölyesi mevcuttur. Köyde ayrıca bir demir ocağı ve iki bakkal bulunmaktadır. Köy kadınları genellikle çalışmamaktadır. Köyün güneydoğusu çıkışında bir adet kum ocağı ve asfalt plenti bulunmakta olup, aktif olarak çalışmaktadır.

           

            Köyün tarımsal ekonomisi ise doğu – batı – güneydoğu  konumlu olan ovayı kaplayan tarım alanlarından sağlanmaktadır. Bu alanlarda genellikle tahıl, yer fıstığı, sebze – meyve, mısır tarımı yapılmaktadır. Kuzeybatı yamaçlarda ise genellikle zeytin tarımı gerçekleştirilmektedir. Genellikle tahıl haşatını takiben, ikinci ürün olarak yer fıstığı ya da sebze yetiştirilmektedir. Bunun yanında batı sırtlarda yer alan fıstık çamlarının tohumları da tarımsal ekonominin ürünlerindendir. Köylüler tarafından ortak olarak toplanan fıstık tohumları muhtarlık kanalıyla satılmakta ve elde edilen gelir yine toplayanlara paylaştırılmaktadır.

 

SOSYAL OLANAKLAR

            Köyün şehre olan mesafesi nedeniyle sürekli olarak gidiş – dönüş şansı bulunmakta ve bu nedenle de köy halkının sosyal algısı yükselmektedir. Köy içerisinde yer alan ve  “İncirlipınar” olarak tabir edilen mesire alanında kurulu bir alabalık tesisi mevcuttur. Bunun yanında gerek Deliçay havzasında gerekse de ormanlık alanda mesireye uygun alanlar bulunmaktadır. 

 

Köyümüz 2012 yılında çevre ve şehircilik bakanlığının düzenlediği "Temiz Beldem, Temiz Köyüm" yarışmasında Türkiye 2. olmuş ve örnek köy seçilmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.07.2015 - Güncelleme: 20.07.2015 22:49 - Görüntülenme: 2230
  Beğen | 0  kişi beğendi